Gestalt er en helhetlig terapiform med fokus på både det verbale og det kroppslige. Mens medisinen har fokus på å finne feil som kan rettes, ønsker Gestalt å se helheten og de tilpasninger som personen gjør/har gjort i sine omgivelser. En person tar inn mange sanse-inntrykk og må automatiserere både hva han sanser, tenker og sine bevegelser. Målet kan være å øke bevisstheten eller varheten på disse automatiseringene.
Bevisstheten om hva som skjer, kan også kalles sansevarhet (awarenes’ på engelsk) ligner ‘oppmerksomt nærvær’ fra ’mindfulness’ og meditasjon.
Fordi vi mennesker tilpasser oss situasjoner unngår Gestalt å bruke diagnoser som merkelapper på personer, men fokuserer på samspillet mellom mennesker og omgivelsene. Gestalt baserer seg på en relasjonell dialog mellom deg og meg, hvor vi tydeliggjør det som skjer mellom oss: Tankemønstre, reaksjoner, energi og mening.
Gestalt er en terapiform utviklet fra Tyskland/USA i 50-årene hovedsakelig basert på:
- Persepsjon; hvordan vi lager helheter av sanseinntrykk
- Eksistensialismen; hvordan vi har ansvar for våre liv
- Zen Buddhismen; helhetstenkning og meditasjon
- En motreaksjon på psykoanalysen som ikke er relasjonsbasert.
I tillegg til terapi brukes Gestalt i Norge også i konfliktmegling, kommunikasjonsopplæring og i organisasjonsendringer.
Norsk Gestaltinstitutt AS, Høyskole fyller 30 år i 2016 og utdanner årlig ca. 50 terapeuter (4 års utdanning) og ca. 20 coacher (2årig utdanning) begge på deltid. På Norsk Gestaltinstituttets hjemmeside kan du lese om gestaltterapi og se en liten film-snutt (trykk her).